Ogólnopolski Konkurs Kulinarne „Bitwa Regionów” ogłasza nabór zgłoszeń do swojej jubileuszowej edycji. Udział w konkursie mogą wziąć Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia, które cenią regionalne smaki i tradycyjne przepisy. Zgłoszenia należy wysłać elektronicznie, a termin nadsyłania aplikacji upływa 25 kwietnia 2025 roku. Konkurs przebiegać będzie w trzech etapach, które wyłonią najlepsze potrawy z całej Polski.
W pierwszym etapie komisja kwalifikacyjna oceni zgłoszone formularze, tworząc listę rankingową. Na regionalne wydarzenia tego etapu zakwalifikowanych zostanie maksymalnie 20 drużyn, które uzyskają najwyższe oceny. Zespoły, które najlepiej wypadną w tych wydarzeniach, przejdą do półfinału, tworząc drugi etap konkursu. Zajmujące pierwsze miejsce w wydarzeniach regionalnych będą miały możliwość rywalizować w półfinałach wojewódzkich, z których 16 zespołów uzyska awans do finału.
Finał, do którego zakwalifikują się najlepsi kucharze z każdego województwa, odbędzie się w dniach 6-7 września 2025 roku na PGE Narodowym w Warszawie. W tym roku organizatorzy przewidzieli pulę nagród przekraczającą 65 tysięcy złotych, a dla laureata I miejsca w finale przewidziano również dodatkową nagrodę – wyjazd na zagraniczne targi rolno-spożywcze w Unii Europejskiej. Konkurs organizowany jest przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a honorowy patronat nad nim objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: Urząd Miasta Racibórz
Oceń: Rozpoczął się nabór zgłoszeń do X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów”
Zobacz Także